3 May 2016

Tiramisu

Tiramisu

Toliko puta sam dolazila na ideju da napravim ovu ukusnu tortu da sam napokon odlučila da sprovedem ideju u delo. Iskreno, ni sama ne znam zašto se nisam ranije odlučila na ovaj korak, jer ukus ove torte predstavlja jednu pravu slatku dekadenciju. Kao veliki ljubitelj kafe, smatram da ova torta sadrži savršeno izbalansirane sastojke tako da imate osećaj slatkoće zbog ukusnog fila i piškota, a sa druge strane oseti se jačina koju kafa manifestuje.

Recept za Tiramisu sam dugo imala u glavi, znala sam tačno koji su mi sastojci potrebni, kao i njihovu kombinaciju, a kako me je veliki broj ljudi pitalo za ovu tortu, odlučih da napokon napravim. Ono što će predstavljati jedan od glavnih sastojaka ove torte je mascarpone sir i ako želite da napravite isti svakako ću objasniti kako da ga napravite - lako je, samo je potrebno par dana :).

Ova torta spada u kategoriju, brzih, nepečenih torti stoga ako poželite da za samo par minuta uživate u ovoj ukusnoj poslastici, savetujem da pratite sledeći recept.

tiramisu
Tiramisu


Ukoliko želite da sami napravite mascarpone sir biće vam potrebno sledeće:
  • 750 gr kisele pavlake
  •  limun
  • 4 kašike šećera

Priprema:

Pavlaku stavite u posudu u kojoj ćete zagrejati pavlaku toliko da bude topla, ali ne sme da provri, to možete učiniti u mikrotalasnoj ili na šporetu. Iscediti jedan limun, u sok od limuna dodati šećer da se istopi, a onda taj sok od limuna uz lagano mešanje dodati u pavlaku. Prekriti rastegljivom folijom posudu i ostaviti na hladnom 24h. Nakon toga pripremiti gazu u koju ćete staviti sir, kako bi se ocedio višak vode. Sir treba da odstoji 48h i nakon toga može se koristiti. Od ove mase dobije se 550 gr mascarpone sira. Svakako da, ako ne želite sami da pravite ovaj sir, možete kupiti.

Za pripremu tiramisu torte biće vam potrebno sledeće:
tiramisu
Postupak pripreme
  • 400 gr piškota
  • 4 žumanceta
  •  550 gr mascarpone sira
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašika ruma
  • 250 gr šlaga
  • mleko
  • espresso kafa
  • kakao

 

 

Priprema:

Najpre je potrebno penasto umutiti žumanca sa šećerom u posudi, koju ćete ubrzo staviti preko šerpe u kojoj je provrila voda, kako bi se termički žumanca obradila na pari. Mešati lagano žumanca a potom skloniti sa pare i sačekati da se ohlade. To je bitno zbog sledećeg koraka kada ih je potrebno sjediniti sa mascarpone sirom.

Umutiti šlag sa mlekom i onda postepeno dodavati u smesu od žumanca i mascarpone sira.

Skuvati oko 250 ml espresso kafe u koju ćete dodati kašiku ruma.

Ređanje:

U četvrtasti pleh stavljati piškote koje ste samo provukli kroz kafu, ne smete ih dugo držati, sekunda je sasvim dovoljna :). Nakon što se stavili red piškota, polovinu pripremljenog fila izručiti preko i kakao posuti preko. Onda ide sledeći red piškota koje ste takođe provukli samo kroz kafu, pa druga polovina fila i na kraju završiti tako što ćete tiramisu posuti sa kakaom.

Ostaviti u frižideru par sati da odstoji a onda uživati u ovom slatkom čudu.
Prijatno! 

P.S. Ova poslastica je jako pogodna da se servira i u čaše, u tom slučaju piškote delite na pola i ređajte istom metodom.


tiramisu
Tiramisu




No comments:

Post a Comment