17 May 2016

Panna Cotta

Panna Cotta

Italijanski deserti uvek kod mene izazovu oduševljenje. Ranije sam na blogu pisala o Zabajone , čuvenom desertu u čaši. Danas ću pisati o jednom takođe italijanskom desertu koji se zove Panna Cotta. Spada u onu vrstu deserata koji su jako dekorativni ali ništa manje ukusni. Predstavlja kombinaciju omiljenih sastojaka kao što su slatka pavlaka i čokolada ali u učvršćenoj formi. Jeste da po originalnoj recepturi ne ide čokolada, ali ja volim da improvizujem i uvek se oduševim rezultatima.

Takođe, nije ni potrebno da ostane servirano u čaši, zadržaće čvrstu formu čak i ako izručite iz čaše ili neke posude. Spada u one malo lakše deserte i po želji možete servirati uz neki voćni preliv. Sve je stvar ukusa, u svakom slučaju je izuzetno lako za pripremu, pa ako želite da probate ovaj čuveni desert pratite sledeći recept.

Panna-Cotta
Panna Cotta


Za pripremu ovog deserta u čaši biće vam potrebno sledeće:

  • 300 ml mleka
  • 30 gr želatina
  • 300 ml slatke pavlake
  • 100 gr šećera
  • 200 gr čokolade

Priprema:

Najpre je potrebno staviti mleko da provri, pa 15 gr želatina sjediniti sa malo vode da nabubri i sipati u mleko. Zatim je potrebno dodati čokoladu i mešati tako da se sve lepo sjedini. Čašu ili neku posudu, stavite pod uglom i sipati skoro do vrha, tako da ste napunili jednu polovinu. Staviti u frižider da se stegne.

Drugi deo krema se sastoji od slatke pavlake, koju je potrebno staviti da provri, dodati šećer, pa 15 gr želatina sjediniti sa malo vode da nabubri i sipati u slatku pavlaku. Dobro promešati. Skloniti sa šporeta i sačekati da se malo prohladi. Zatim sipati u drugu polovinu čaše i vratiti u frižider.

Nakon 2h možete uživati u ovoj ukusnoj poslastici, nakon što se dobro ohladila.
Prijatno!

Panna-Cotta
Panna Cotta

No comments:

Post a Comment