22 May 2016

Donuts

Krofne

Ranije na blogu, pisala sam o Mini krofnicama, koje se prave pomoću aparata za krofnice i za čiju pripremu vam je dovoljna samo volja. Za ove danas, pored volje trebaće vam i malo više stprljenja, jer ono je ključno u pripremi domaćih krofni. Da bi postigli onaj efekat da budu šuplje unutra, mekane, sočne, sve ono što zapravo čini vašu prvu pomisao na domaće krofne, jeste strpljenje. Testo mora da naraste dovoljno i to je jedina greška koju možete napraviti, ukoliko ne sačekate.

Sama priprema ovih krofni vam neće biti problem ako pratite ova upustva što ću dati, a verujte da domaće krofne vrede truda. Na kraju krajeva bićete ponosni na činjenicu da ste uspeli u ovom poduhvatu, jer ko još ne voli domaće krofne? :) Još kada su posute prah šećerom i prosto mame izgledom? Da, vreme je da ih napravite, zato pratite sledeći recept.



krofne
Krofne

Za pripremu ovih ukusnih krofni biće vam potrebno sledeće:
krofne
Krofne
  • 1 kg brašna
  • kockica kvasca
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 150 ml ulja
  • kašičica šećera
  • 3 jajeta

Priprema:

U vanglicu staviti brašno, a onda na sredini napraviti malo udubljenje gde ćete izmrviti kvasac, staviti kašičicu šećera i preliti sa toplom vodom. Sačekati par minuta, a onda dodati jedno po jedno jaje, mleko i ulje i zamesiti glatko testo. Potrebno je da pokrijete testo i da ga ostavite tako dok ne udvostruči svoju masu.

Nakon toga premesiti opet testo, po potrebi dodati brašno i opet sačekati nekih 20 min. Nakon toga rasklagijati testo po brašnom posutoj površini i okruglom modlicom vaditi krofne. Dobar trik ovde, ukoliko nemate modlicu, može biti i obična tegla jer prečnik savršeno odgovara veličini krofne. Ostavite ih pokrivene 15-20 min pa ih tek onda pržiti na ulju. Od testa što vam ostane, ponovo premesiti, sačekati da naraste i opet vaditi krofne.

Prženje:

U šerpu sipajte ulje i tek nakon što se dobro zagrejalo, krofne samo malo razvucite rukom i spustite u vrelo ulje. Kada se jedna strana isprži okrenite ih na drugu stranu. Kada su pržene stavljajte ih na salvete, kako bi se upila suvišna masnoća.

Ono što ćete na kraju dobiti, su veoma ukusne, mekane krofne i što je najbitnije šuplje unutra. Možete ih filovati sa džemom, kremom, ili ih samo posuti šećerom. Ja sam koristila džem od jagoda i kombinacija je bila savršena.

Prijatno!



krofne
Krofne



No comments:

Post a Comment