19 May 2016

Condensed Milk Ice Cream

Sladoled sa kondenzovanim mlekom

Lepo vreme i sunčani dani koji nam predstoje kako se približavamo letu, stvaraju potrebu za omiljenom letnjom poslaticom - sladoledom. Činjenica da je omiljen većini, prva asocijacija na osveženje i poslastica u koju je moguće umešati najrazličitije ukuse, dovoljno govori o tome kolika je potreba da ga  napravite.

Ono što će vam biti neophodno u tom slučaju je kondenzovano mleko. Razlog zašto se koristi baš kondenzovano mleko u pripremi sladoleda je zbog toga što, kuvanjem mleka, ona suvišna voda isparava. To je ono što se zapravo želi postići, da mleko ostane gušće, kako bi se izbegli oni ledeni kristali u sladoledu.

Sam proces pripreme kondenzovanog mleka je izuzetno lak, mleko je potrebno ostaviti na tiho da se skuva i to je sve. Nakon što se ohladi biće savršeno za pripremu baze sladoleda u koju kasnije možete umešati najrazličitije ukuse. Spremni za sladoled? Pratite sledeći recept :)

sladoled
Sladoled




Najpre za pripremu kondenzovanog mleka biće vam potrebno:
  • 800 ml mleka
  • 300 gr šećera

Priprema:

kondenzovano-mleko
Kondenzovano mleko
Mleko sipati u šerpu i staviti šećer, mešati dok se šećer ne istopi. Nakon toga smanjiti na tiho i ostaviti da se mleko kuva oko 40 min. Ono što će nastati je malo gušća smesa, žućkaste boje i tada ćete znati da je gotovo.


Masa koja se dobije nakon kuvanja i gubitka vode iz mleka, je 500 ml. Potrebno je da odstoji preko noći u frižideru.
Mleko u ovakvom obliku služiće za pripremu sladoleda.


Sladoled:
  • 500 ml kondenzovanog mleka
  • 250 gr šlag pene
  • voće
  • ekstrati
  • čokolada
  • prehrambene boje

Priprema sladoleda:

Potrebno je u vanglicu sipati šlag penu u prahu, dodati kondenzovano mleko i mutiti dok se ne dobije gusta smesa i onda je sladoled gotov. Nakon toga podelite sladoled u više posuda pa možete dodavati ukuse po želji. Ono što sam ja stavljala je vanila, čokolada, limun, višnje, maline, kupine i malo prehrambene boje. Stavite sladoled da odstoji u zamrzivaču 5-6h.

Na kraju je izgledalo ovako:

sladoled
Sladoled

Da, jedite pre nego što se otopi :) 
Prijatno!

No comments:

Post a Comment