26 Apr 2016

Tea Cookies

Vanilice

O ovim čuvenim kolačićima, koje pravim duži niz godina, već sam pisala na blogu (Vanilice), ali sada sam htela da vam pokažem i posnu verziju istih. Toliko puta mi se dešavalo da čujem kako su posne vanilice jako teške da se naprave, jer struktura testa bude takva da se mrve. To sa ovim vanilicama nije slučaj, savršene su, a jedini razlog za to je prah šećer koji ide u smesu. Nazovimo to tajnim sastojkom. :)

Ovo je recept koji svima uspe, verovatno zbog tog tajnog sastojka i ma koliko verzija da ste isprobali do sad, ova verzija će vam biti omiljena. Ono što me je dodatno iznenadilo kod ovih vanilica je ukus pomoradže koji je, čini mi se, još više pridodao ljubavi prema ovim čuvenim kolačićima. Oduševiće vas ukus već na prvi zalogaj, a savršeno idu uz šoljicu čaja.


vanilice
Vanilice

Za pripremu ovih ukusnih vanilica biće vam potrebno sledeće:
  • 150 ml ulja
  • 60 gr prah šećera
  • 50 ml vode
  • kora i sok od 1 pomorandže
  • 500 gr brašna
  • džem
  • kesica vanilinog šećera

Priprema:

Kako bi lakše urendali pomorandžu najpre je zaledite. Sjedinite ulje, prah šećer, vodu pa onda dodati urendanu koricu pomorandže i iscedite sok. Brašnom zagusiti smesu, potrebno je da bude pogodna da se rasklagija.

Radnu površinu posuti brašnom pa spustiti testo koje je potrebno oklagijom rastanjiti, pa onda modlicom vaditi vanilice. Testo koje ostane opet premesiti i rastanjiti, ponavljati sve dok se ne potroši.

Ja sam koristila malu modlicu, tako da su vanilice bile tačno za jedan zalogaj. Ređati u pleh, pa peći na 180°C oko 10 min. Ono što je jako bitno da tokom pečenja ne promene boju. Kada se ohlade, premazati vanilicu sa jedne strane džemom pa spojiti sa drugom vanilicom. Posuti prah šećerom koji ste pomešali sa vanilinim šećerom pa uživati u ovim ukusnim zalogajima.

Prijatno!

vanilice
Vanilice

No comments:

Post a Comment