26 Feb 2016

Schaumrolle

Šamrolne


Znate li onaj osecaj kada pričate sa nekim o vašoj omiljenoj hrani, pa onda iste sekunde pomislite kako vam se to baš tada jede? Ako znate, onda me razumete, jer upravo to mi se desilo sa šamrolnama. Bilo je neizbežno da ih napravim isti dan.

Razlog zašto šamrolne spadaju u jednu od mojih omiljenih poslastica ne moram mnogo da objašnjavam - neodoljive su. Mnogi ih vole zbog izuzetno neobičnog izgleda i neodoljivog ukusa, jer predstavljaju kombinaciju spiralnog lisnatog testa i šama. Znam zvuči kul, zato sam i htela da vam pokažem kako da ih napravite. Postoje dve opcije pri tome:

Prva je da možete kupiti gotovo lisnato testo, i na taj način dobićete uštedu na vremenu. Druga opcija je da sami napravite lisnato testo, što je samo za nijansu komplikovanije. Ja sam neko ko voli da zakomplikuje stvari, što je i logično, ja sam žensko :).

Zapravo, pravi razlog je taj što želim da vam pokažem kako je sve lepše kad se pravi svojim rukama. Bićete ponosni na sebe, i još vise ćete uživati u degustaciji ove čuvene poslastice.

schaumrolle_samrolne
Šamrolne - Schaumrolle

Za pripremu lisnatog testa biće vam potrebno sledeće: 
  • 250 ml mleka
  • 4 žumanaca
  • 6 gr praška za pecivo
  • 1 kašika sirćeta
  • 250 gr margarina
  • 400 gr brašna
Za pripremu šama: 
  • 200 gr šećera
  • 4 belanaca
  • voda
  • prehrambene boje 

Priprema:

Umesiti glatko testo tako što ćete u brašno dodati prašak za pecivo, sirće, žumanca, i na kraju postepeno dodavati mleko. Testo ostaviti 15 min da odstoji, a potom ga rasklagijati na radnoj površini kao koru, a zatim se 250 gr margarina podeli na tri dela, pa se prvi deo narenda preko razvučenog testa.

Postupak savijanja ide u pravcu strelica:

schaumrolle_samrolne
Šamrolne - Schaumrolle
Ostaviti da odstoji 20 min. Ne okretati testo. Zatim rasklagijati opet testo, narendati margarin, ponoviti isti postupak savijanja. Opet ostaviti da odstoji 20 min pa ponoviti isti postupak. Znači postupak se ponavlja tri puta.















Kada je testo odstojalao, rasklagijati na veoma tanko, seći na trakice i motati oko kalupa za šamrolne u vidu spirale. Ređati u pleh, i peći na 180°C, 10 min.
180°Coko 10 min. Kada se ohlade skinuti sa kalupa. Od ove mase dobije se 30 šamrolni.
200°C
200°C
°C
°C
°C
°C


schaumrolle_samrolne
Šamrolne - Schaumrolle

Umutiti šam od 4 belanaca, kome ćete dodati prstohvat soli. U šerpicu sipati 200 gr šećera i sipati vode toliko da samo prekrije šećer. Kuvati, i kad počne da vri mešati sa kašikom, dok se ne ušpinuje. Metoda za proveru bila bi, ako sa kašike počnu da padaju dve kapi, onda je gotovo. Lagano, ušpinovani šećer sipati u belanca i mutiti dok se ne ohladi vanglica. Sipati šam u poslatičarski špric i puniti šamrolne. Ja sam kao i uvek, dodala malo prehrambene boje.

Šamrolne - Schaumrolle

Možda sve ovo zvuči malo komplikovano, ali dajte šansu ovoj divnoj poslastici nećete se pokajati. Jednako su lepe i kada se svetla malo priguše.

schaumrolle_samrolne
Šamrolne - Schaumrolle

Prijatno!

4 comments: