15 Feb 2016

Layer Cake

Madjarica

U duhu prethodnog recepta koji možete pogledati ovde , želela sam da vas obradujem sa još jednim kolačem koji je takođe neizostavan na slavskim trpezama u Srbiji. Ako vas sad zbunjuje sam naziv ovog kolača - Madjarica, a spada u kategoriju najzastupljenijih kolača u Srbiji, reći ću samo da je toliko ukusan i lep kolač, da se odomaćio i kod nas :).

Kada bi uneli ovaj naziv  u pretragu, očekivali bi da vidite devojku iz Mađarske, ali otvoriće se hiljadu slika kolača od velikog broja korica  i čokolade :). Postoji hiljadu verzija ovog kolača, i svaka domaćica pravi prema nekom svom receptu. Ja vam predlažem ovaj recept koji je dosta jednostavan, i pre svega omogućava brzu pripremu, i što je najbitnije ide mali broj sastojaka a dobićete vrhunski kolač.

Ono po čemu se ovaj recept razlikuje od ostalih je taj da se sve odjednom peče, nećete morati svaku koricu posebno.



madjarica_layer_cake
Madjarica - Layer Cake





Za pripremu ove Madjarice, potrebno je:

Kore:

- 250 ml mleka
- 1/2 kocke kvasca
- 2 jajeta
- 250 gr margarina
- 200 gr šećera
- rendana korica limuna
- 1/2 kg brašna

Fil: 

- džem od šipka
- 100 gr mlevenih oraha

 I još treba:

- 100 gr čokolade
- 2 kašike ulja


Priprema:

U vanglicu stavite brašno, na sredini napravite malo udubljenje gde ćete izmrviti kvasac i preliti toplim mlekom. Neka odstoji da krene vrenje, a potom dodati jaja, margarin koji ste prethodno malo otopili, šećer, rendanu koricu limuna, i umesiti glatko testo. Potom testo podeliti na pet delova, oblikovati loptice, prekriti krpom i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon toga oklagijom rastanjiti svaku lopticu prema veličini pleha u kojem ćete peći.

Ređanje: Dno pleha podmasitete sa malo ulja, a zatim stavite prvu koru koju ste razvukli od testa. Premazati sa dežemom i posuti sa malo mlevenih oraha. Ponavlja se postupak.
1 kora- džem i orasi- 2 kora - džem i orasi- 3 kora- džem i orasi- 4 kora- džem i orasi- 5 kora.

Poslednja kora se ne premazuje filom. Staviti u rernu i peći na 200°C oko 15 min. Kada porumeni, izvaditi iz rerne, i dobro ohladiti kolač. Nakon toga čokoladu otopiti sa malo ulja i premazati kolač.

Prijatno!



madjarica_layer_cake
Madjarica - Layer Cake


No comments:

Post a Comment