7 Feb 2016

Valentine's Day Cake

Torta za dan zaljubljenih


Januar je prošao, a samim tim veliki broj praznika je za nama. Neki smo se uvećali za par konfekcijskih brojeva pa smo željno iščekivali Februar - mesec koji je toliko siromašan sa praznicima da kao jedini datum koji nas asocira u ovom mesecu na praznik je upravo 14. Februar.

Neki to i ne smatraju praznikom, jer svaki dan treba da bude takav- pun ljubavi (aww kako to romantično zvuči). Ja hoću na vreme da vas pripremim jer je to samo kliše, zapravo na Dan zaljubljenh, morate voljenu osobu iznenaditi pa makar i sa ovim desertom, makar to :).

Vodiću se činjenicom da mnogi nisu toliko spretni u kuhinji, a ipak taj dan žele da naprave nešto posebno u cilju da iznenade sebi dragu osobu. Mnogi ovih dana traže ideje po internetu šta kupiti, šta napraviti za taj dan, a ja vam upravo dajem predlog kako bi skratili to vreme pretrage. Čak i da ste totalni početnik u kuhinji, ovo će biti lako, a dekorisaćemo u stilu ,,chef de cuisine'' :).

valentines_day_cake_dan_zaljubljenih
Torta za dan zaljubljenih -  Valentine's Day Cake




Ukoliko želite da pokušate sa ovim desertom, sledi recept: 
Kora:
  • 6 belanaca
  • 150 gr šećera u prahu
  • 300 gr brašna
  • prašak za pecivo
  • 40 gr margarina
  • zelena prehrambena boja

Fil:
  • 6 žumanaca
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 150 gr šećera u prahu
  • 250 ml mleka

Priprema:


Potrebno je da od ovih sastojaka ispečete koru, tako što ćete prvo umutiti belanca sa šećerom u prahu, pa tome uz lagano mešanje dodati brašno, prašak za pecivo i otopljenji margarin. Po želji dodati prehrambenu boju. Peći na 180°C, 10- 12 min.

Kada se kora ohladi, modlicom u obliku srca vaditi srca :).

Za to vreme umutiti 6 žumanaca sa prah šećerom, tome dodati kesicu pudinga koji ste prethodno razmutili sa malo vode da nema grudvica. Kad ste sve sjedinili, sipati u mleko koje je provrilo na šporetu, i mešati da se zgusne.

Zatim sledi filovanje srca, uzmite po dva srca pa ih spajajte sa filom, i okolo premažite. Kako bi postigli efekat sa slike, potrebne su vam višnje. Da, ja uvek dekorišem sa višnjama to mi je omiljeno, izgleda :) Možete svakako i nacrtati srce sa sokom od višanja, uvek kažem ,,mašti na volju'' :).

To bi bilo to, ako ste početnik u kuhinji. Međutim ja sam neko ko voli neobične stvari i uvek imam neke nove ideje. Želela sam da napravim čokoladnu kućicu u koju bih stavila ovaj desert, a kada bih prelila krov kućice vrelim karamelom, nastalo bi srce na krovu, i znate šta? Uspela sam :)
valentines_day_cake_dan_zaljubljenih
Čokoladna kuća - Chocolate House


Za to bi vam bilo potrebno 300 gr čokolade. Ja sam koristila mlečnu čokoladu. Otopi se u mikrtoalasnoj, i premaže se papir A4 formata. Kada se čokolada stegne, izrežu se stranice kuće (dve bočne, prednja i zadnja strana, i plus krov). Iz krova se izreže srce. pa se onda samo krov opet prelije čokoladom, kako bi  oblik srca bio najtanji sloj, i prvi koji će se otopiti kada se prelije vrelim karamelom. Spojiti stranice kuće, sa malo otopljenje čokolade i ostaviti da se stegne.

valentines_day_cake_dan_zaljubljenih
Čokoladna kuća - Chocolate House
Možete videti na slici iznad kako treba da izgleda krov.

Pripremiti karamel : 300 gr šečera staviti u šerpicu da se karamelizuje a kad se skroz istopi, sipati u to 50 ml mleka. Preliti krov kućice i posmatrati magiju :)

Prijatno!
valentines_day_cake_dan_zaljubljenih
Čokoladna kuća - Chocolate House




2 comments:

  1. Ovo sa prelivanjem i "busenjem" je sad totalni hit u svetu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veoma je zabavno isprobati, deluje komplikovano a zista nije :D

      Delete