15 Aug 2016

Chocolate Lava Cake

Čokoladni Lava KolačLegenda kaže da je ovaj kolač nastao kao rezultat jednog kulinarskog neuspeha. Naime, planiran je da bude serviran kao individualne čokoladne torte ali neko ih je prerano izvadio iz rerne, pa je centar kolača ostao nedovoljno pečen i u tečnom stanju. Kako više nije bilo vremena da se vrati i dopeče, šef je svom osoblju saopštio da je napravio nešto sasvim novo - Čokoladni Lava Kolač. Briljantno!

Ovaj kolač je dostigao veliku popularnost zbog svoje neobičnosti, predivnog ukusa a i kratkog vremena pripreme. Prvi put kada sam probala ovaj kolač, bila sam oduševljena iako nisam ljubitelj čokoladnih i jakih poslastica, ali volim to što se uvek servira uz sladoled ili pak neki voćni preliv, što bude tačno ono što je za moj ukus nezaobilazno.

Ljubitelji čokolade ovaj kolač smatraju čistim savršenstvom a i kako ne bi, kad je pun čokolade. Zato, za sve ljubitelje ove divne poslastice, sledi recept koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću i činjenicom da ćete dobiti najsavršeniji lava kolač koji jednom kada budete napravili, pravićete stalno.

Čokoladni Lava Kolač
Čokoladni Lava Kolač


Da bi pripremili Lava Kolač, biće vam potrebno sledeće:
  • 4 jaja
  • 100 gr brašna
  • 20 gr kakaoa
  • 120 gr šećera
  • 150 gr čokolade
  • 115 gr  margarina

 

Priprema:


Belanca umutite sa šećerom, pa im dodajte žumanca. Brašno i kakao lagano umešajte u smesu. Čokoladu i iseckan margarin stavite u mikrotalsnu na 30s, nakon toga dobro promešajte da se lepo sjedini, pa sipajte u smesu. Od ove količine dobićete 8 porcija.

Rernu prvo zagrejte na 250°C, jer potrebno je da bude dobro zagrejana rerna. Ja sam koristila keramičke posude za pečenje jer zaista su najbolje za ovaj kolač. Margarinom dobro premažite unutrašnjost ovih posuda, pa sipajte smesu u njih. Pecite tačno 10 min, duže od toga sigurno nema potrebe.

Najbolji način kako da proverite da li je Lava kolač pečen taman toliko da može da se izvadi iz posude a sa druge strane da bude tečan unutra, je upravo vidljiv, ivice će se odvojiti od posude i zaista ćete moći da ih izvadite iz posude lako, a sredina će ostati slabije pečena - što je i poenta.

Moj predlog je neki voćni preliv koji možete servirati uz ovaj izvrstan kolač. Ja sam koristila višnje, a na vama je izbor, može to biti i kugla sladoleda, ili pošećerite sa prah šećerom, šta god volite. Ne zaboravite da servirate dok je kolač vruć, posle gubi smisao. :)

Prijatno!
Čokoladni Lava Kolač
Čokoladni Lava Kolač

No comments:

Post a Comment