9 Apr 2017

French Macarons

Makarons



Najpre da se izvinim za dužu pauzu koju sam napravila na blogu, a kao recept u to ime povratka, je upravo ovaj koji je bio namenjen još za januar mesec, kada sam htela da proslavim godišnjicu bloga. Kako to obično biva, da ono što ispalniramo nikad ne bude tako, evo došli smo i do aprila a bademovo brašno koje sam kupila, svaki dan me je podsećalo da je vreme da napravim tako čuvene Makaronse. 

Verujte da zaista jesu posebni, a toj činjenici ću pripisati jedinstven ukus i neobičan izgled. Ukus je kao da jedete puslice ali obogaćene bademom, pa onda dobijete neku bolju verziju puslice. Znate kako se puslice tope u ustima, a još kada uzmete u obzir da su to mali kolačići sa ukusnim kremom (čitaj Nutelom), možete samo zamisliti kakav je to doživljaj.

To je ukus, sa jedne strane, a sa druge strane jedinstven izgled. A za njega će se pobrinuti vaše ruke i svakako treba da zaboravite na komentare o tome kako su makaronsi teški za pravljenje, jer verujte meni je ovo bio prvi put da ih pravim a ispali su odlični. Pročitajte hiljadu saveta i upustava o tome šta treba i šta ne treba da radite kada pravite makaronse, ali na kraju krajeva vi sami odlučujtete o tome šta ćete uzeti u obzir. Tako sam barem ja uradila...

Ja ću vam izdvojiti one najbitnije savete u nastavku teksta, ali onaj najbitniji za početak je: nemojte se plašiti da napravite makaronse, toliko su laki za pravljenje da će vam biti žao što niste pre pokušali.

French Macarons
French Macarons




Za pripremu Makaronsa trebaće vam sledeće:

French Macarons
French Macarons
  • 1 belance
  • 3 kašike šećera
  • 100 gr prah šećera
  • 100 gr bademovog brašna
  • prehrambena boja po želji

Fil:
  • Nutella

Priprema:


Belance umutite penasto pa dodajte tri kašike šećera, i nastavite sa mućenjem, dok ne dobijte čvrstu smesu. Tad bi bio trenutak ako bi želeli da dodate neku boju po izboru, ali gledajte da to bude gel boja. Ja za divno čudo nisam dodavala nikakvu boju. :)

Bademovo brašno
Bademovo brašno
Prah šećer pomešajte sa bademovim brašnom koje ste prethodno prosejali, pa lagano dodajte u umućeno belance. Mešajte sa varjačom lagano dok se ne sjedini sa belancetom. Bukvalno je poenta da ostane penasto, toliko da se sjedinilo sve ali nemojte nastavljati dalje od toga. Odmah smesu izručite u poslastičarsku kesu, ili običnu kesu kojoj ćete odseći vrh.

U prilogu vam ostavljam šablon koji možete odštampati i staviti ispod pek papira u pleh u kojem ćete peći. Ovde je takođe poenta da istisnete manje smese nego što je nacrtano na šablonu, jer kasnije kada budete udarali pleh da se smesa rastrese i da se izgube mehurići vazduha, taman će se razići da bude kao na šablonu.

Ovo je mera za jedan veliki pleh. Kada popunite jedan ceo pleh, potrebno je da udarite plehom o radnu površinu više puta, dok se ne izgube svi mehurići vazduha.

Ostavite ih tako da odstoje pola sata na sobnoj temperaturi. Znaćete da je dovoljno, onda kada ih pipnete - na prstu vam neće ostati smesa.

Upalite rernu sa ventilatorom, na 140ºC . Ubacite makaronse i pecite 10-13 minuta. Zanimljivo je da, dok se peku, narastaju neverovatno brzo i oko njih se formira onaj čuveni prsten.

Kada su gotovi izvadite ih da se ohlade. Onda ide omiljeni deo - filovanje sa Nutellom. Što se tiče samog filovanja možete korisiti i neki drugi fil, a kako planiram još dugo da ih pravim možete očekivati na blogu razne varijacije na tu temu. Ovaj put je to bila Nutella i verujte da je bio pravi pogodak.

Kako bi lepše izgledali i Nutellu nanosite sa poslastičarskim špricem kružno na jednoj polovini, a onda poklopite drugom polovinom.

Kažu za makaronse da su lepši što duže odstoje, ja ne mogu da vam tvrdim ovo, jer kod nas nisu odstojalai ni sat vremena.

Uživajte i javite mi vaše utiske o tome kako su vama ispali makaronsi.

French Macarons
French Macarons


Prijatno!

P.S. Uskoro će biti i video tutorijal kako napraviti makaronse :)

French Macarons
French Macarons




2 comments:

  1. Za makaronse treba biti majstor a tvoji izgledaju savršeno!

    ReplyDelete